Hei og velkommen til bloggen min! Her kommer jeg til å skrive litt om hva vi jobber med i faget Visuell kultur og samfunn, skoleåret 2010-2011.

onsdag 1. september 2010

Byplanlegging

Årets første bloggoppgave handler om byplanlegging. Jeg tenkte først at jeg skulle legge ut et bilde for å vise dere helt enkelt hva byplanlegging går ut på: 
Dette er bare et eksempel




Ulike byplanbevegelser:
-Le Corbusiers,"Ville Contemporaine pous trios million inhabitans"
I 1922 presenterte den fransk/sveitsiske arkitekten Le Corbusier "Ville Contemporaine pour trois million inhabitants". Som oversatt blir "Samtidens by for tre millioner mennesker". Denne planen gikk ut på å organisere byen i et geometrisk mønster, omkring et transportsentrum der et veisystem i flere nivåer dannet midtaksen. Han ønsket også å bygge 183 meter høye skyskrapere i samfunnets kjærne. Han ville erstatte den illeluktende industibyen med åpne, gønne områder. Industrisonen og arbeiderboligene skulle være helt i utkanten. Tanken bak denne visjonen var å kombinere høy boligtetthet med grønne områder og frisk luft.
Bilde hentet fra: http://emergenturbanism.com/2009/03/23/the-journey-to-emergence/






-Townscape - bevegelsen 
Her ble det lagt vekt på å komme seg vekk fra de strenge, markerte linjene i atrkitekturen. Det skulle være organisk, ikke et rutenett. Det var også viktigt med grønne områder innimellom. Middelalderbyen ble idealet.
Bilde hentet fra: http://www.google.com




-Pragmatisme
Pragmatismen ut på å forbedre arkitekturen for folk flest. De arbeider etter brukernes behov, for å skape noe nytt og spennende. Et godt eksemplel på dette er prosjektet WiMBY. WiMBY var/er en Nederlandsk organisasjon som arbeidet i den fattige bydelen Hoogvliet. Her samlet de beboere, arkitekter, politikere osv, for å finne fram til noe i fellesskap. Målet deres var å gjøre plassen til et populært sted å bo og arbeide.
Bilde hentet fra: http://nl.urbarama.com/project/heerlijkheid-hoogvliet-1068





-"New Urbanism"
Retningen "New Urbanism" legger vekt på tradisjon, harmoni, regulert estetiske idealer og ensartet miljø. Det skal ikke lenger handle om bilavstander, men om gåavstander. 
Stilen viser godt igjen i byen Celebration i Florida. Hovedinspirasjonen her var kolonistil med mange forskjellige innslag, som skapte fin harmoni. De viktigste bygningene ble plassert i sentrum; kirken og rådhuset. Rundt husene ble det plassert hvite stakittgjerder, gatene var smale og omgivelsene vakre. Det ble til og med laget en kunstig innsjø. Denne såkaldt perfekte byen ble faktisk utbygget av Disneykonsernet.
Bilde hentet fra: http://streetswiki.wikispaces.com/New+Urbanism




Sammenligning: 
Le Corbusiers plan gikk ut på effektivitet og orden. Det skulle bygges organisert i geometrisk mønster, med et godt transportssystem. I Towscape-bevegelsen ble det mer lagt til rette for ”det koselige samfunnet”, folk skulle gå, ikke kjøre, og ha viktige bygninger nert tilgjengelige. Så de to byplanene var nokså forskjellige, bortsett fra det grønne i nærmiljøet. I begge planene var grønt områder en viktig investering. 








Pragmatismen handler mer om folket, og hva de vil. Med spesielle bygg og farger.  ”New Urbanism” – stilen går derimot ut på det perfekte hverdagslivet. Det er ikke mektig og stort slik som Le Corbusiers plan, men det er tradisjonelt. Mer likt Townscape bevegelsen. Man skal ha gåavstander, med koselige gater uten biler over alt.






















Faktorer jeg mener det er viktig å ta hensyn til når en skal bygge en by:
  • Et godt transportssystem. At det er lett for alle å komme seg til sentrum av byen, hvor de lett får tilgang til almenne tjenester som bank, butikker osv.
  • At det ser fint ut, og at det føles trygt, ikke bare høye bygninger med skarpe kanter over alt. 
  • Grønne områder. Parker hvor man kan gå tur / slappe av..
  • Funksjonelle og gjennomtenkte bygg, slik at man ikke sløser med plass.
  • Å ta hensyn til brukerne og det sosiale livet.
  • Et torg eller en slags handlegate. 
  • Uteområde nær sentrum hvor man kan ha konserter og lignende.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar